فرمول ضریب کشش پذیری جمعیت و نحوه محاسبه آن

امتیاز کاربران

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعال
 

اين مدل،شاخصي است كه به وسيله آن ميتوان درصد جمعيت شهري را در مقابل كل جمعيت منطقه يا كشور برآورد نمود

اين مدل،شاخصي است كه به وسيله آن ميتوان درصد جمعيت شهري را در مقابل كل جمعيت منطقه يا كشور برآورد نمود . به عبارت ديگر،با كاربرد اين شاخص ميتوان ميزان كشش و انعطاف پذيري جمعيتي كانون هاي شهري را در هر منطقه و نسبت به كل منطقه محاسبه و تحصيل كرد (طهماسبي، 1384).

همچنين، اين شاخص يكي از مؤلفههاي قابل سنجش در گزينش هاي موجود فضايي مناطق در سطح كشور بر اي مقايسه آنها با يكديگر محسوب مي شود. براي اين كار ، ابتدا نرخ رشد جمعيت شهرها و استان مورد نظر را طي دهه هاي مختلف زماني محاسبه نموده، سپس با استفاده از اطلاعاتي چون نرخ رشد كلي و نرخ رشد شهري هريك از نقاط شهري ، به تعيين و ارزيابي شاخص پرداخته مي شود.

در تحليل نتايج ، اگر ضريب كشش پذيري جمعيت شهرهاي مورد مطالعه بر ضريب منطقه يا استان پيشي گيرد ، مي تواند دليلي بر وجود روندهاي ضدتمركز در سطح منطقه و رشد تدريجي شهرهاي كوچك باشد . افزايش ضريب مورد نظر در يك دهه ، بيشتر با دافعهدارشدن حركت هاي مهاجرتي به كانون هاي مورد نظر و كاهش ضريب، كندشدن يا توقف جريان هاي مهاجرتي به آنها مطابقت و همخواني دارد.

 

فرمول اين ضريب به شرح ذيل است:

تصویر فرمولkesheshpaziri

E= ضريب كششپذيري در فاصله زماني t و10+t

Rv= نرخ رشد جمعيت سالانه شهري

R= نرخ رشد سالانه كل جمعيت

از مضمون هاي مهم برنامه ريزي شهري، پيش بيني تحول شمار شهرها و توزيع شهرها برحسب اندازه مكاني از طرفي و تعيين شمار و توزيع مطلوب شهرها ، از سوي ديگر است . در اين خصوص ، سؤال اساسي اين است كه تحولات شهرها از نظر تعداد و توزيع اندازه و مكان با ادامه وضع يت فعلي ، تحول مطلوبي هست يا نه و در چه صورت با ايجاد تغييراتي مي توان روند اين تحولات را به سوي مطلوب سوق داد و در نهايت اينكه ، دولت بايستي چه اقداماتي انجام دهد تا اعوجاج شبكه شهري به اعتدال تبديل گشته و سازمان فضايي شهرها معتدل گردد؟


 

Web Analytics

اشکال یابی جوملا

جلسه

اطلاعات مشخصات

حافظه استفاده شده

پرس و جو پایگاه داده