ضرورت توجه به سیستم های پشتیبانی برنامه ریزی شهری

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

ضرورت توجه به سیستم های پشتیبانی برنامه ریزی شهری

با توجه به وضعیت و شرایط فعلی شهرها و پیشرفت های موجود در زمینه فنآوری های مرتبط با مسایل شهری در سطح جهان، ضرورت و توجه به سیستم های پشتیبانی برنامه ریزی شهری با دلایل و توجیه های علمی و اجرایی می بایست هر چه بیشتر در ایران مورد توجه قرار گیرد.

به دلایل مختلف در زمینه سیستم های پشتیبانی برنامه ریزی شهری در ایران، به طور شایسته و مطلوب چه در سطح علمی و چه در سطح اجرایی فعالیتهای گسترده ای می بایست انجام شود که هنوز در مراحل اولیه هستیم،  برخی از گروه ها فاصله بیشتری با آن دارند.

بسیاری از نظریه ها، آرمان ها، روش ها و تکنیک های برنامه ریزی شهری را با استفاده از قابلیت های سیستم های مذکور می توان بسط داد و اجرایی نمود.

هنگامی که ثانیه ها در بررسی و تحلیل و در سیستم های اجرایی پروژه های شهری با توجه به فنآوریهای روز دنیا مهم هستند و عدم توجه به آنها باعث ایجاد خسارات عظیم به ویژه در کلانشهرها (شهرهای بزرگ) می گردد، بنابراین ضرورت و توجه به سیستم های مذکور (UrbanSim, What if!, CA and …)بیش از بیش افزایش می یابد.

فعالیت علمی و اجرایی در زمینه سیستم های مذکور، مستلزم آشنایی با سیستم های مذکور و آگاهی با روش ها و تکنیک های مرتبط (Fuzzy, Neural Network, Fractal, Pattern Recognitions, and …) ، برنامه نویسی، سیستم های خبره و هوشمند و ...  می باشد، برای همین منظور دانشجویان تحصیلات تکمیلی به دلایل مذکور و مسائل بودجه ای و مهم تر از همه تخصیص زمان و ... کمتر به سمت این سیستم ها برای انتخاب موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد یا رساله دکتری می روند، ضمن آن به سبب، گستردگی ابعاد و حجم کار و تخصیص وقت زیاد و ... مشاهده می گردد که در دانشگاه های ایران هنوز فعالیت شایسته ای در زمینه سیستم های مذکور انجام نشده است، علاوه بر این، بسیاری از ابعاد آن «بین رشته ای» است و کار گروهی (تیمی) نیاز دارد، بخشی از آن در دانشکده های فنی و مهندسی قابلیت بسط و توسعه پیدا می نماید.

دانشجویان تحصیلات تکمیلی در دوره دکتری تخصصی نیز به دلایلی زمینه های تمرکز و انجام رساله دکتری در زمینه سیستم های مذکور کمتر برایشان فراهم می گردد، بخشی از آن مرتبط به علاقه، بخشی مرتبط با پشتیبانی سیستم پژوهشی در ابعاد بودجه ای، خرید تجهیزات و ... ، وضعیت بورس و گذراندن واحدهای درسی سال های اولیه، امتحان جامع، عدم تعریف کار گروهی و برای برخی نیز گذراندن تافل است که قسمتی از انرژی و وقت دانشجویان دکتری را کاهش می دهد. ضمن این سیستم بورکراسی ارتباط دانشگاه با دستگاه های اجرایی نیز باعث فاصله (ایجاد شکاف) در موفقیت انجام پروژه های مرتبط با سیستم مذکور است.

کمبود هیات علمی و متخصص در زمینه مذکور، کمبود دانشجویان دکتری در سطح ایران و ... باعث عدم شناخت کافی  نسبت به سیستم های مذکور شده است. رساله دکتری کیانی تلاشی در زمینه مذکور است اما  به سبب انتقال به دانشگاه زابل (به دلیل شرایط بسیار وخیم آب و هوایی، مرزی بودن شهر، عدم وجود امکانات مرتبط با ابعاد سیستم مذکور در شهر زابل و ...)، امکان بسط سیستم های مذکور برای ایشان فراهم نشد ضمن آن دانشجویان تحصیلات تکمیلی فعلا در دوره کارشناسی ارشد در آن دانشگاه پذیرش می شوند. هر چند تلاش گردید 2 واحد درسی تحت عنوان «مدیریت سیستم های پشتیبانی برنامه ریزی شهری» در رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری تدریس شود، اما این فقط یک بعد نظری و گاهی برای آشنایی دانشجویان است و مشکل پژوهشی و فاصله علمی و اجرایی سیستم های مذکور را در شهرهای ایران نسبت به پیشرفت های جهانی پوشش نمی دهد.

فواید و مزایا سیستم های مذکور آنقدر گسترده و زیاد است که در اینجا به آنها پرداخته نمی شود تنها به این نکته اکتفا می شود که سیستم های مذکور در جهت اهداف متعالی شهری (رویکردهای نظری عدالت محور، شفاف سازی، جلوگیری از سوء استفاده و ...) و اهداف اجرایی (به روز بودن، سریع بودن، لحظه ای، هوشمندی سیستم ها، کاهش هزینه  ها، انعطاف  پذیری و تصمیم گیری در شرایط بحرانی (تصمیم  هایی که به دلیل حجم بسیار زیاد داده ها و اطلاعات و گستردگی و پیچیدگی ابعاد شهری به طور لحظه  ای توسط نیروی انسانی قابل انجام نیست را سیستم های مذکور انجام می دهند) و ...). علاوه بر این تمام ابعاد برنامه  ریزی شهری (فیزیکی –کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) را پوشش می دهند، ضمن آن حجم گسترده و پیچیده داده ها و اطلاعات شهری (کلانشهرها) را در ابعاد مذکور با استفاده از سیستم های انباره اطلاعات (Data Warehouse)و داده کاوی (Data Mining)به طور لحظه ای (بر خط)، بلادرنگ (Real time)و مبتنی بر دنیای واقعی (Real world)  پایش و به طور هوشمندانه خروجی های متعدد را برای مراکز تخصصی و مراکز مشترک و افراد حقیقی و حقوقی میسر می نمایند، به عبارتی در صورت اجرایی شدن هزینه سیستم های مذکور، توسط خروجی های خود سیستم ها قابل تامین است. بر این اساس، سیستم های مذکور، به عنوان یک موضوع و مسئله حیاتی و ضروری برای شهرهای ایران (به ویژه کلانشهرها) می بایست مورد توجه مراکز علمی و اجرایی قرار گیرد.

 

کلمات کلیدی


 

Web Analytics

اشکال یابی جوملا

جلسه

اطلاعات مشخصات

حافظه استفاده شده

پرس و جو پایگاه داده