ویژگی های اقلیمی، محیطی، زیستی و جغرافیایی قم

امتیاز کاربران

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعال
 

فهرست مطلب

 شهر قم مرکز استان قم و نیز مرکز شهرستان قم می‌‌باشد. این استان در سال ۱۳۷۵ خورشیدی به استان تبدیل شد. قم در منطقه‌ای خشک و کویری واقع گردیده است با این وجود به علت اهمیت این شهر مرکزی برای مهاجرت مردم از شهرها و کشورهای گوناگون است

 

استان قم در عرض های میانی نیم کره شمالی واقع شده و از این نظر باید دارای آب و هوای معتدل باشد، اما وجود عوارضی چون کویر نمک و حوض سلطان،ساعات طولانی تابش مستقیم آفتاب، تبخیر بسیار زیاد در سطح کویر، نداشتن ارتفاعات بلند در مرکز استان و وزش بادهای شرقی و غربی که در فصل تابستان گرما و در زمستان عامل سرمای خشک هستند، تماماً‌در ناپایداری اقلیم و گرم و خشک بودن منطقه در تابستان و سرد و خشک بودن آن در زمستان مؤثر می باشند.
میانگین بارندگی سالانه استان ،‌حدود 151 میلیمتر بوده و حداکثر متوسط بارندگی سالانه 220 میلیمتر و حداقل متوسط بارندگی سالانه 115 میلیمتر می باشد، چگونگی توزیع فصلی بارندگی در سطح استان نشان می دهد که 4/72 درصد بارندگی سالانه مربوط به فصل زمستان و بهار بوده و فصل تابستان با 2/1 درصد از بارندگی کمترین میزان بارندگی سالانه استان را دارد.
میانگین درجه حرارت سالانه استان 5/17درجه سانتیگراد است که بین حداکثر 1/20 درجه سانتیگرادو حداقل 2/13 سانتیگراد تغییر می کند متوسط تعداد روزهای بخبندان در استان نیز حدود 54 روز است که از آذر ماه شروع شده و تا بهمن ماه ادامه می یابد.

جریانهای غالب هوایی استان را در فصول سرد سال بادهای غربی تشکیل می دهد که با خود توده های هوای مرطوب را به منطقه می آورد،‌ در حالیکه جریانهای هوای شرقی ،‌تحت تأثیر سیستم پرفشار جنب حاره وزیده و با خود گرما و شن و ماسه به منطقه می آورد. به رغم حاکمیت شرایط اقلیمی نیمه خشک در گستره استان، وجود ناهمواری ها در قسمت غرب و جنوب غربی موجب پیدایش تنوع اقلیمی در استان شده است، این در حالی است که نبود ارتفاعات یا اهمیت کم آنها در قسمت مرکزی، شرق و شمال استان سبب شده است در بیشتر طبقه بندی های اقلیمی،این پهنه به عنوان یک ناحیه گرم و خشک بیابانی معرفی شود.

 شهر قم مرکز استان قم و نیز مرکز شهرستان قم می‌‌باشد. این استان در سال ۱۳۷۵ خورشیدی به استان تبدیل شد. قم در منطقه‌ای خشک و کویری واقع گردیده است با این وجود به علت اهمیت این شهر مرکزی برای مهاجرت مردم از شهرها و کشورهای گوناگون است.

قم جزو معدود شهرهای جهان است که تقریبا در تمام طول تاریخ اسلام فقط شیعه نشین بوده است


 ریشه نام این شهر به "کومه" به معنای آلاچیق مانندی که چوپانان برای استراحت می ساختند، باز می گردد. بنابر داستانی نام قم از یک حدیث منسوب به محمد پیامبر اسلام گرفته شده است.

قم چندین نام دارد که از جمله نامهای آن می توان به اینها اشاره کرد.

«مجمع انصار القائم (عج)» یعنی محل تجمع یاران امام زمان.
«
مأوی للفاطمیین» یعنی پناهگاه منسوبین به فاطمه زهرا است.
«
شهر خون و قیام». این عنوان به دلیل نقش فعال این شهر در تاریخ معاصر ایران و انقلاب اسلامی به این شهر داده شده است

شهری است در حاشیه کویر، که در فاصله 140 کیلومتری جنوب شهر تهران قرار دارد. وسعت این شهرستان برابر با وسعت استان قم می‌باشد و دارای ۵ بخش، ۱۰ دهستان و ۳۶۳ آبادی دارای سکنه است. پنج بخش آن عبارت اند از: جعفرآباد، خلجستان، مرکزی ،سلفچگان و کهک می‌باشد .

از لحاظ جغرافیای قم همسایه جنوبی استان تهران است. دریاچه حوض سلطان در استان قم و چهل کیلومتری شهر قم واقع شده است. بلند ترین ارتفاعات کوهستانی این استان در ۴۵ کیلومتری شهر قم، منطقه فردو، به نام قله برف انبار به ارتفاع ۳۱۵۰ متر می باشد که در فصول سرد سال یخچالی دارد که نام این کوه نیز برگرفته از آن است.

مساحت شهر قم حدودا یازده هزار و سیصد کیلومتر مربع است که اندکی از کشور لبنان بزرگتر است(مساحت لبنان=ده هزار و پانصد کیلومتر مربع)

آرامگاه معصومه دختر امام موسی کاظم و مسجد جمکران دو جاذبه توریستی این شهر می‌باشند.

از لحاظ تاریخی روایتهای گوناگونی در مورد تأسیس شهر قم وجود دارد. یک گزارش تاریخی بر آن است که شهر قم در سالهای دور توسط مهاجرانی که از یمن به ایران هجرت کرده بودند تأسیس شده است

 

آب و هوای قم در طبقه بندی اقلیمی کشور در زمره آب و هوای نیمه بیابانی (جزو اقلیم کویری و خشک) محسوب می‌شود چون نزدیک به منطقه بیابانی مرکز ایران است. تابستانهای آن گرم و خشک و زمستانهای آن کم و بیش سرد است اختلاف دمای سالانه نسبتاً زیاد و در اغلب اوقات خشکی هوا غلبه دارد. علیرغم آب وهوای خشک ونیمه بیابانی این استان مناطق خوش آب وهوایی اطراف شهر قم وجود دارد که برخوردار ازآب وهوای سرد کوهستانی بوده ومحل مناسبی برای گذران تعطیلات وایام گرم سال می‌باشد.


 

جمعیت این شهر بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۹۵۹٫۱۱۶ نفر بوده است .

جمعیت شهرستان قم در سال ۱۳۷۵ برابر با ۸۵۳۰۴۴ نفر بوده است که ۱۶/۹۱ درصد آن در نقاط شهری ساکن بوده اند. درقم طوایف زند، گائینی، شاهسون،لک و... زندگی می‌کنند.

نسبت جنسی ۱۰۵ مرد به ازای ۱۰۰ زن
بعد متوسط خانواده ۴/۷۴ نفر می‌باشد که در نقاط شهری ۴/۷۹ نفر در نقاط روستائی ۴/۲۵ نفر می‌باشد .
۹۹/۷۶ درصد جمعیت شهرستان مسلمان و مابقی را پیروان دیگر ادیان الهی تشکیل می‌دهند .

 

 حوزه های علمیه و دانشگاهی قم

حوزه علمیه قم توسط شیخ عبدالکریم حائری تأسیس شده است. افرادی همچون روح‌الله خمینی، اراکی، گلپایگانی، خامنه ای در حوزه قم تحصیل و تدریس کرده اند.وجود حوزه علمیه در این شهر باعث شده تا اتباع خارجی از بیش از ۸۰ کشور جهان گرد هم آیند. امام موسی صدر متولد قم می باشد. سهراب سپهری نیز متولد قم می باشد ولی در کودکی به کاشان مهاجرت می کند به همراه خانواده خود. سید حسن نصراله هم کمی بیش از یک سال در قم تحصیل نموده است. مطهری و بهشتی هم در حوزه قم بودند. آرامگاه پروین اعتصامی هم در قم است.

 

استان قم علاوه بر دارا بودن مراکز تحصیل علوم دینی ، دارای مراکز دانشگاهی نیز می باشد

 

پيدايش شهر اسلامي قم

قم در سال ۲۳ هجري قمري بدست سپاه اسلام به فرماندهي ابوموسي اشعري فتح گرديد .ليكن ظاهراً مردم اين ناحيه همچنان به كيش زرتشتي باقي ماندند و با پرداخت جزيه به اسلام نگرويدند .هفتاد سال بعد از زمان خلافت عبدالملك دسته اي از اعراب شيعه مذهب قبايل اشعري – منسوب به ابوموسي اشعري –  از ستم خلفاي اموي به داخل ايران مها جرت كردند و در جستجوي موطني جديد در آغاز سال ۹۴  هجري وارد خطه قم شدند مؤلف تاريخ قم ورود آنان را مصادف با نوروز باستاني مي دانند[۱].

همراه با توسعه كشاورزي روز به روز بر جمعيت اعراب  افزوده مي شد . به طوري كه طي ۲۸۰ سالي كه بر قم حاكم بودند ، تنها عدد فرزندان و اعقاب يكي از ايشان در اين مدت« … زياده بر شش هزار نفر رسيد

بررسي شرايط اقليمي و آسايش در شهر قم

هدف اين مطالعات بررسي خصوصيات و مشكلات اقليمي شهر قم در يافتن راه هاي همسازي و بهسازي اقليمي و ايجاد پيش زمينه اي در نحوه استفاده از انرژي طبيعي خواهد بود تا آسايش يشتري براي شهروندان تأمين شود اگر چه ابتداي نتيجه كار بصورت تو صيه هايي در زمينه و جهت گيري نحوه طراحي بناها و طراحي شهري در جهت كاهش شدايد طبيعت عرضه خواهد شد .

وضعيت جغرافيايي و طبيعي

شهرستان قم در ۵۰ درجه طول شرقي و ۳۴ درجه عرض شمالي و در غرب منطقه ايران قرار گرفته و به علت ارتفاع شهر از سطح دريا (۹۳۰ متر ) و مجاورت با كوير تابستاني گرم و خشك و زمستاني سرد دارد. در جنوب غربي آن ارتفاعات متعددي وجود دارد كه كوه سرحوض به ارتفاع ۳۲۰۰ متر در ۴۷ كيلومتري جنوب شهر قم مرتفع ترين آن ها است.


 

با توجه به تحقيقات به عمل آمده بهترين جهت براي احداث ساختمان ها كه در فصول گرم ، كمترين ميزان تابش را داشته باشند و در ايام سرد ، بيشترين ميزان تابش را در يافت كند حدود ۱۵ درجه به سمت جنوب شرق است . لازم به تذكر است كه از ۳۵ درجه جنوب شرقي تا ۲۰ درجه جنوب غرب همچنان به عنوان جهات مجاز مي تواند تلقي شود . مسير كوچه ها به گونه اي انتخاب و طراحي شوند كه حتي الا مكان در مسير نور مطلوب و از مسير بادهاي نا مناسب شرق در امان باشند . كاشت گياهان مناسب در كليه كوچه ها و خيابان ها و ميادين توصيه مي شود ايجاد فضاهاي سر پوشيده در ميادين و مراكز ديگر نيز از نظر ايجاد سايه مطلوب خواهد بود. ساختمان هاي مسكوني بهتر است با روش حيات مركزي كه اتاق ها گرداگرد آن قرار گرفته اند طراحي شوند . احداث فضاي سبز و حوض و آب نما جهت افزايش رطوبت و سايه در كاهش شدت گرما و مطبوع كردن محيط زيست مفيد خواهد بود . استفاده از سايبان و ايوان توصيه مي شود تا در نيمي از سال كه شب ها را مي توان در فضاي باز گذراند از ايوان و بهار خواب استفاده شود .

 

 

شیپ فایل استان قم
شیپ فایل استان قمشیپ فایل استان قم را می توانید در اینجا دریافت نمایید
توضیحات بیشتر
قیمت : 29000 تومان
میزان تخفیف کلی :20 درصد
مبلغ قابل پرداخت : 23200 تومان

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

خبرنامه

آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید تا از آخرین اخبار تارنمای روستا شهر مطلع شوید.

تماس با ما

اطلاعات تماس تیم مدیریت تارنمای روستاشهر

  • شماره تماس : 09125518462

 

 

روستا شهر به روایت آمار

کاربران
327
مطالب
402
نمایش تعداد مطالب
1540256
شما اینجا هستید: صفحه ی اصلی موضوعات اقلیم شناسی ویژگی های اقلیمی، محیطی، زیستی و جغرافیایی قم
Web Analytics

اشکال یابی جوملا

جلسه

اطلاعات مشخصات

حافظه استفاده شده

پرس و جو پایگاه داده